Necesitatea de vitamine antioxidante constituie o problemă majoră, tot mai acută la omul modern, în condiţiile unui ritm cotidian accelerat, alimentaţie necorespunzătoare, aditivi alimentari, fumat, stress, vieţuirea într-un mediu puternic poluat. Toţi aceşti factori distructivi influenţează în mod direct corpul uman şi determină apariţia de radicali liberi: molecule ce contin un electron impar, fapt ce le confera o mare instabilitate si reactivitate chimica. Pentru a deveni stabili chimic, fură un electron de la diverse macromolecule – ADN, ARN, proteine, determinînd oxidarea celulară.
Radicalii liberi ataca toate celulele organismului, determinand stress oxidativ, maladii moderne cronice (obezitate, diabet), afectiuni degenerative, boli cardiovasculare, functionarea defectuoasa a sistemului nervos si imunitar, imbatranire prematura.
Stresul oxidativ (procesul agresiv si accelerat de oxidare) apare atunci cand producerea de molecule, denumite radicali liberi, este mai mare decat capacitatea de protectie oferita de antioxidanti. Din cauza acestor electroni nepereche, ei „sapa” la propriu prin corpul uman, cautand alti electroni, astfel radicalii liberi distrug celule, proteine si chiar ADN, efectul dăunător fiind în special la nivelul pereţilor celulari, deoarece determina fragilizarea membranei celulare (lipide, proteine). Prin urmare radicalii liberi deteriorează şi membrana hematiilor sau a globulelor roşii, mergând până la distrugerea lor. Atacă peretele vascular al capilarelor, acesta devenind permeabil. La nivelul leucocitelor acţionează până la distrugere sau le diminuează substanţial puterea de apărare. Acizii nucleici, purtători ai informaţiei genetice, constituie ţinta principală a radicalilor liberi, fapt care duce la mutaţii genetice şi la cancer (înmulţirea necontrolată a celulelor modificate).
Din fericire în organismul nostru există o reţea de antioxidanti, o adevărată armată, care este menită să ne apere, să ne protejeze de acţiunea radicalilor liberi.
Antioxidantul este o molecula suficient de stabila pentru a dona un electron unui radical liber si a-l neutraliza, prin aceasta reducand capacitatea de distrugere a acestuia.
Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt vitamina E, vitamina C si carotenoizii. Daca sistemul oxidant nu mai face fata, radicalii liberi pot declansa in organism o reactie negativa in lant, reactie care: distruge membrana celulara, blocheaza actiunea principalelor enzime, impiedica procesele celulare necesare pentru buna functionare a organismului, impiedica diviziunea celulara normala, distruge ADN-ul , blocheaza generarea energiei.
Antioxidantii sunt compusi care se regasesc in anumite alimente si care ne ajuta sa ducem o viata mai fericita si indelungata. Corpurile noastre au nevoie de oxigen, insa consumul acestuia produce radicali liberi care ne imbatranesc, distrug si slabesc celulele. Antioxidantii combat efectele acestor oxidanti sau radicali liberi si ne ajuta sa reparam efectele nocive ale acestora.
Exista multe surse de oxidanti pe care le puteti integra usor intr-un regim alimentar sanatos. De exemplu, majoritatea fructelor contin antioxidanti si cu cat culoarea lor este mai intensa, cu atat cantitatea de antioxidanti pe care o contin este mai mare.
Legumele sunt o sursa importanta de antioxidanti. Fasolea contine multi antioxidanti, la fel ca anghinarea, cartofii, rosiile, ardeii grasi, morcovii si brocoli. Legumele sunt extraordinare si pot fi consumate sub diferite forme – iar pentru cei ce nu-si pot manca legumele, exista chiar si suc de legume! Cat despre fructe, alegeti culorile mai intense deoarece acestea indica un continut bogat in antioxidanti.
Putem gasi antioxidanti si in nuci si condimente. E simplu sa adaugi o mana de migdale sau nuci pecan peste o gustare sau un desert pentru a-i creste valoarea nutritiva. Semintele sunt o sursa extraordinara de antioxidanti si le veti aprecia mai mult cu iaurt sau intr-un smoothie. Condimentele ca scortisoara sau oregano dau un plus de aroma mancarii si lupta impotriva radicalilor liberi.
Din pacate in ziua de astazi nu mai gasim fitonutrientii si antioxidantii necesari sanatatii noastre in fructele pe care le cumparam din magazine si supermarketuri. Probabil te intrebi de ce? Fiindca acestea apar in fruct doar atunci cand acesta este perfect copt. Or pe rafturile din supermarketuri gasiti fructe culese cu 3 - 4 saptamani inainte de coacere si care se "coc" in depozitele supermarketurilor. Ati auzit de banane, sau de rosii sau de alte produse care ajung la supermarketuri verzi, necoapte si apar pe rafturi frumos colorate.
Pentru a fi sigur ca beneficiezi de aportul optim de antioxidanti si fitonutrienti necesari sanatatii tale si a familiei tale iti recomand urmatoarele produse:
Iti recomand cateva produse cu antioxidanti naturali, de la o companie americana, lider mondial pe piata HEALTH-WELLNESS-SPA:
Pentru orice intrebari ai iti stau la dispozitie la datele de contact pe care le gasesti in header-ul (partea de sus) acestei pagini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu